oriëntatie fase

Korte beschrijving van de groepsdynamische fase

In deze fase kennen de leerlingen elkaar nog niet zo goed, het gaat om een nieuw samengestelde groep, een groep waar een aantal nieuwe leerlingen bij gekomen zijn die nu hun plaats in de groep zoeken. 

Noden van de leerlingen 

In deze fase hebben de leerlingen voornamelijk nood aan duidelijkheid en structuur. Door hen die structuur te bieden in een veilige omgeving, zullen ze samen kunnen evolueren naar een volgende fase in het groepsdynamisch proces. 

Werkvormen in deze fase 

  • De leerlingen worden aan tafeleilanden per vier gezet. Soms werken ze individueel, soms in duo's met de persoon die naast hen zit, en soms met z'n vieren. Dit zal de groepscohesie verbeteren maar toch de noden van de leerlingen blijven respecteren. 
  • Leerlingen kunnen individueel werken of persoonlijke informatie delen met een buur. 
  • Denken-delen-uitwisselen. Bij deze werkvorm hebben de leerlingen de kans om eerst hun persoonlijke mening of idee uit te werken. Nadien kunnen ze het aftoetsen bij hun buur. Uiteindelijk zullen ze het in hun groep van vier bespreken. Dit zorgt voor een geleidelijke gewenning aan het spreken in groep. De leerlingen die hun idee dan met de klas willen delen, mogen dat, maar worden niet verplicht. 
  • Laat de leerlingen voldoende in duo's werken. Zo leren ze elkaar beter kennen. Door nadien het hele tafeleiland elkaars werk te laten controleren, zullen de leerlingen hun best doen om de bundel juist in te vullen. 
  • Laat de leerlingen individueel artikels lezen en nadien hierover vertellen tegen hun medestudenten. Zo beleven ze een succeservaring wanneer ze de verantwoordelijkheid krijgen om als enige van de groep dit artikel te lezen. 
  • Door de leerlingen in duo's bij andere groepen te zetten, ontstaat er een nieuwe dynamiek in de klas. Zo leren ze met iedereen samen te werken. Het is echter nog steeds laagdrempelig, aangezien ze samen met een andere leerling gaan waarmee ze al samengewerkt hebben in de vorige oefening. 
  • Door leerlingen meerdere keren van groep te laten wisselen, zullen ze actiever nadenken. De eerste groep waar ze mee samenwerkten, zal al snel als vertrouwd aanvoelen, waardoor de creatieve oefening aan het einde van de les vlotter zal verlopen. 

Tenslotte geef je de leerlingen in de oriëntatiefase nog wat tijd om het afgewerkte product speels te bespreken. Klik hiervoor op onderstaande link. 

KAAT VERBRUGGEN VOOR LEERKRACHT PLUS
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin